Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.02.2012 15:03 - Пирамидата в Босна - 1
Автор: dobraduma Категория: Хоби   
Прочетен: 2914 Коментари: 0 Гласове:
7





Пирамидата в Босна - т.н. "Пирамида на слънцето", е сензационна мистификация или епохално археологическо откритие.

Американският инженер-геолог и археолог Семир Османагич (Semir Osmanagić) смята, че до градчето Високо (Visoko), намиращо се във Федерация Босна и Херцеговина, е открил първата пирамида в Европа и най-голямата досега в света. Градчето е наследник на селището край забележителния замък на босненсия крал Твърдко I Котроманич (1359-1391), намирал се на върха на хълма Височица (Visočica, 765,5 м), унищожен варварски от турците при тяхното нашествие. Именно в това 600 години необитавано възвишение още при първото си посещението през април 2005 г. Османагич различава очертанията пирамида.


Новината за откритието се излъчва от Euronews, американската Ей Би Си и италианската RAI. През 2007 г. балканският Индиана Джоунс кани египетски специалисти по пирамидите на научна конференция. Египетските специалисти не отричат, че намерените структури не са с природен произход, и повечето вероятно са дело на човешка дейност. Семир Османагич смята, че тези съоръжения са с хиляди години по-стари от египетските пирамиди.

Как се стига до откритието? То е било пред очите на всички, но пръв Османагич изтъква изключително правилната за една природна форма геометрия на хълма до селището Високо. Правилната пирамидална форма още повече се откроява при наблюдение от въздуха. Той предполага, сходство между пирамидите в Босна и китайската практика на издигане на земни пирамиди, съществувала няколко века пр. Хр. (пирамидата над гробницата на първия император с прочутата "теракотна армия"). Той започва работа през октомври 2005 г. с теренни проучвания - обхождания, сондажни пробиви в хълма и изгребване на повърхностния слой почвена маса на определени участъци. Под слоеве пръст са открити каменни или, както твърди Османагич, "бетонни" структури които той определя като настилки с плочи, подпорни стени с блокове на суха фуга и от необработен камък на земен разтвор или засипка. В структурата са разкопани тунели, а наоколо са намерени огромни каменни кълба, повечето от които с много правилна сферична форма, открити са и врязани в камъка различни знаци.

Намереното е доста по-примитивно от градежите в Египет или хилядолетия по-късните пирамиди в Централна Америка, и ако не е необясним природен каприз, по-скоро се доближава до мегалитната традиция в Европа или зикуратите в Месопотамия. Въпреки това т.нар. от Османагич "пирамида на Слънцето" е с внушителни размери - височина 220 м и страна на основата към 360 м. В обема й вероятно преобладава земната маса, а не камъкът. Трудно е да се прецени дали тази земна маса покрива изцяло каменно съоръжение или е насипвана и укрепвана с каменни подпорни стени и настилки по образувалите се тераси, или просто в древността един съществуващ хълм е обработен като му е придадена пирамирална форма и върху него са изпълнени споменатите строителни работи, както е постъпено със скалата от която е издялан големият Сфинкс в Гиза. Паралел за първата теза намираме в голямата пирамида в Чолула - Мексико, където изцяло каменната пирамида е засипана до височина 54 м с внушителен пласт пръст, образуващ основа със страна 440 м, което я прави пирамидата с най-голям обем досега в света, а нищо неподозиращите испанци дори са построили върху този "хълм" катедралата Virgen de los Remedios, в България може да се направи паралел с подмогилните тракийски гробници и храмове.

Учените все още не са се произнесли окончателно за откритието, нито за това коя европейска култура го е създала. То трудно се вписва в досегашните схващния за най-древната история на цивилизцията не само на Европа, но въобще на света. Това обаче не е пречка десетки хиляди туристи от цял свят да се стичат към "Археологически парк Босненска пирмида на слънцето" във Високо, което впрочем е съвсем близо до България и според откривателя вероятно става въпрос не за една пирамида, а за цял комплекс. Възможно ли е да се окаже, че не само едни от най-старите безусловно доказани следи на европейската култура като първото обработено злато на континента открито във Варненския халколитен некропол и първите каменни постройки в Европа от неолитното селище при Дуранкулашкото езеро, но въобще човешката цивилизация има най-старите си паметници не в Близкия или Далечния Изток, а именно в Европа - тук на Балканите.

Учените трябва да изследват, да обяснят намереното и да отговорят възможно по-скоро на поставените въпроси. Някои от тях са скептични, че става дума за пирамида, други са на обратното мнение. За българите е хубаво, че който няма възможност или желание да отиде до Централна Америка, Египет или Китай може просто да отскочи до Босна и да види с очите си какво всъщност е открито в Археологически парк "Босненска долина на пирамидите".


image

/източник: wikipedia.org /



Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: dobraduma
Категория: Хоби
Прочетен: 355673
Постинги: 75
Коментари: 294
Гласове: 1759
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031