Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2012 05:12 - Седмица преди Великден...
Автор: tsanynka Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8064 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 08.04.2012 04:56

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  ЛАЗАРОВДЕН и ЦВЕТНИЦА 

се честват последните събота и неделя преди Великден. Това са най-цветните и красиви момински празници, които символизират изпращането на студените зимни дни,възраждащата се природа с живот,
 любовта и цветята. 

imageЛАЗАРОВДЕН е християнски празник, носещ името на Свети Лазар, който се празнува на осмия ден преди Великден. Поради това, че Великден се определя по лунния календар, а не по слънчевия, Лазаровден се пада всяка година на различна дата, но винаги в събота.В Календара на християнската църква празникът е свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети с възкресението на Лазар.На Връбница,
когато Христос
тържествено влязъл в Йерусалим и
научил, че приятелят му Лазар е тежко болен, веднага се отправил към дома му. Но там намерил само оплакващите близки. Лазар вече бил погребан. Сестрите му Марта и Мария упрекнали Божия син. „Господи, ако беше ти тук, нямаше да умре брат ми.” – рекла Марта и продължила: - „Но и сега знам, че ако поискаш от Бог, ще ти го даде.” (Евангелие от Йоана, 11:21-22)
Може би точно затова е трябвало да умре Лазар – за да се види чрез него от всички силата на Иисус. Когато отишли на гроба на приятеля си, той изрекъл три пъти: „Лазаре, излез.” И Лазар веднага излязъл, завит с платно на ръцете и нозете, и с кърпа на лицето. „Жив е!”, извикали всички и ако до този момент никой не вярвал в божествената сила на Христос, вече не останали никакви съмнения. Увенчан с огромна слава, той отново се запътил към Йерусалим. Възкресеният Лазар живял още тридесет години в пост и въздържание и бил провъзгласен за пръв епископ на гр. Китион, Кипър.  Лазаровото възкресение станало непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица (Седмицата на Христовите страдания).

imageНа Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г.По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница). Младите жени набират цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Момите, наричани „лазарки“, се събират в дома на една от тях.

imageВ българската народна традиция Лазаровден, наричан също Лазарица, се свързва с порастването на момичетата и превръщането им в моми за женене. На този ден момичетата на възраст от 10 до 16 години се събират на групи от по 6-7. Всяка група си избира "кумица", която да ги води. Облечени в празнични носии и закичени с венци и китки, момите обикалят домовете в селото, като пеят обредни песни за всеки член от семейството и наричат за здраве и за богата реколта. След благите пожелания стопаните дарявали момичетата с питки, ябълки, орехи, яйца. Всичко това било поднасяно в сито, за “да е сита годината”, а “кумицата” изсипвала съдържанието на ситото в голяма шарена торба.
Имен ден празнуват Лазар, Лазарин, Лазарина, Елизар, Лъчезар.
*****

imageЦВЕТНИЦА/ВРЪБНИЦА се празнува в неделя след Лазаров ден. На този ден в Българската Православна църква се отслужва молитва и се освещават върбови клонки, които заменят палмовите клонки (оттам идва и другото наименование на Цветница – Връбница). На самия празник след тържествената Литургия, свещениците ги раздават на вярващите. Освещаването се извършва на нощно бдение в събота вечер. Християните ги отнасят в дома си за здраве на здравите и за излекуване на болните. Вярва се, че осветената върба пази от зло и затова се поставя върху домашната икона, а на входната врата се окача върбово венче, които стоят до следващата година. 
 imageНародът нарича Цветница още Цветна неделя, Вая, Кукленден. Момите, лазарували предния ден, се събират на реката (кладенеца или чешмата), като всяка носи свое венче и омесения предварително обреден хляб, който прилича на човешка фигура (затова и се наричат "кукла") и изпълняват обичая "кумичене". Парчета от хляба и венчетата се нареждат върху дъсчица и се пускат по течението. Момата, чието венче излезе най-напред, се избира за "кумица" – вярва се, че тя ще се омъжи първа и повежда моминското хоро към своята къща. Момите "говеят", т.е. мълчат пред кумицата до Великден, когато отиват с червени яйца в нейния дом.
image
Пролет из градини шета. 
Буди нарциси, иглики,
и зюмбюли, и лалета,
теменужки ведролики.
И благовестят камбани: 
– Цветница е, с китка цвете,
в Божи храмове събрани,
Богу днес се помолете.


Имен ден празнуват всички, които носят имена,
произлизащи
от названия на растения:


image


* Биляна, Беляна
     * Божура      * Виолета, Върба, Върбан, Върбинка, Венета, Венцислав, Ванеса      * Гергин(а), Гроздан(к)а      * Далия, Дафина, Делия, Дилян(а), Делян(а), Динка, Детелин(а)      * Елица - (от Ела)      * Евелина — в превод от френски означава горски орех      * Жасмин(а)      * Здравка, Здравко, Зюмбюл(ка)      * Ива (име)      * Иглика      * Кала, Калин, Калина, Камелия, Карамфил(к)а, Кестен, Китка, Кремена (от "кремък" = лилиум)      * Латинка, Лили, Лила, Лилия, Лиляна, Люляна, Лора      * Маргарита, Магнолия, Малина      * Нева, Невен(а), Незабравка      * Петуния , Паулина      * Ралица, Роза, Розалина, Роксана      * Росен      * Росица      * Смилян(а), Сияна,Стефани(я) (Стефани от гръцки-"венец")      * Теменуга, Теменужка, Трендафил(ка)      * Фидан(ка),      * Цвета, Цветан(а), Цветанка, Цветелин(а), Цветомир(а), Цветослав(а), Цвятко, Цветин(а)      * Череша      * Явор(а), Ягода, Ясен(а), Ясмина
*****
ЧЕСТИТИ ПРАЗНИЦИ!

ЧЕСТИТИ ИМЕННИ ДНИ НА ИМЕННИЦИТЕ!

image

 ОЩЕ ПО ТЕМАТА  ТУК 



Гласувай:
11



1. sande - Поздрави за прекрасния постинг!
07.04.2012 08:23
Благодаря за извънредно атрактивно и изчерпателно описание на двата празника.

Постингът е много стилен и изискан.
цитирай
2. mt46 - Поздрав
07.04.2012 09:32
за богатия и цветен постинг!...
Светли празнични дни!...
цитирай
3. daan - :)
07.04.2012 13:06
да двата пеезника се прубави
а и ти си ги опишала многу деталано..
поздрави
цитирай
4. hristo27 - Честито на всички имена!
08.04.2012 10:15
Честито на всички имена!
цитирай
5. pevetsa - ЦВЕТНИЦА Е!
08.04.2012 19:18
Да са живи и здрави именниците Цане :))))))))
И нека посрещнем Христос в сърцата си!
цитирай
6. mt46 - Честита Цветница!
08.04.2012 20:28
И честит имен ден! Бъди жива и здрава!...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: tsanynka
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1669473
Постинги: 285
Коментари: 1320
Гласове: 6810
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031