Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2013 20:44 - Звънът на възрожденската камбана от Насалевци
Автор: gsgbg Категория: Лични дневници   
Прочетен: 4056 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 21.08.2013 20:54


imageСъвсем близо до село Слишовци, Трънско, само на няколко километра от границата със Сърбия, можем да видим един колосален монумент, известен като Слишовска могила.

    Паметникът-костница ярко контрастира с бедните и запустели скромни къщи от близките села Слишовци и Насалевци. Височината му достига около 30 метра, а фундаменът за костницата е с пъти по-голям от Братската могила в София.

    Интересна е историята на този монумент.

    Първоначално паметното място е свързано с позорния за България Ньойски договор и с избитите по граничната бразда от сръбски войници българи. На мястото, където се намира сегашният монумент, е била изградена висока камбанария, а всяка неделя свещеникът от Слишовци е биел силно камбаните, за да чуват българите през границата, че не са забравени от майка България.
    
    За съжаление нямам сведения дали около камбанарията са били погребани български войници или избити българи.

   image След 1944 г. камбанарията е разрушена и на нейно място е издигнат монумента, който днес можем да видим. В костницата на монумента са положени костите на около 300 загинали войници и партизани.

    За съжаление днес костницата е напълно разграбена и поругана, може би поради изоставянето на монумента на произвола на съдбата, може би поради действия, подтикнати по политически причини. Независимо дали костите са на партизанин или загинал по време на Балканските войни и репресиите срещу българското население след тях, всеки загинал е вярвал в някакви идеали, борил се е за някаква кауза. Да посегнеш на костите на мъртвец е кощунство. Но, факт.
image

    Състоянието на монумента е крайно лошо и за да бъде реставриран той, ще са необходими милиони левове, които община Трън няма как да осигури. Паметният знак се е превърнал в копие по съдба на друг знак от времето на т. нар. "социализъм"- чинията на Бузлуджа, която наистина е уникална от архитектурна гледна точка постройка на Балканите.

    ...Докато облицовъчните плочи на Слишовска могила падат една по една, някъде отдалеч се чува ясният звън на църковна камбана. Тя бие в Насалевци и днес като че ли има същата роля, която е имала камбаната на първоначалният монумент- да поддържа българщината, българският дух и национално самосъзнание в близките села и българите в Сърбия.
   image И като че ли камбаната от Насалевци ни връща много, много години назад във времето, когато възрожденецът иконописец Захари Зограф е изписал иконите за църквата в малкото село, от което бие камбаната. Само дето селата около Трън нямат достатъчна духовна подкрепа- там за 52 села има само един свещеник.


    Но въпреки това камбаната от китната малка камбанария в Насалевци продължава да бие и да напомня, че сме българи и че имаме приятели с българско национално самосъзнание през граничната бразда, да напомня за избитите на същата тази бразда българи.
image
  

 






текст, снимки и видео към статията: Жеко Димитров






Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: gsgbg
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1162160
Постинги: 427
Коментари: 228
Гласове: 595