Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2009 20:50 - Изгонихме ли търговците от храма!?
Автор: evelin Категория: Туризъм   
Прочетен: 16479 Коментари: 18 Гласове:
0

Последна промяна: 23.03.2009 20:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

В полите на Родопите, край долината на Чепеларска Река (Чая), на 10 км южно от Асеновград, се намира един от най-старите манастири на Балканския полуостров - Бачковският манастир. Тази света обител, обединила в себе си три култури – византийска, старо-грузинска и българска, е третият по древност, слава и големина от действащите манастири на България след Зографския и Рилския.

image

image

image

Манастирът е създаден през 1083 г. от грузинския пълководец Григорий Бакуриани (Пакуриан) - велик доместик на западните войски на византийския император Алекси I Комнин, и неговия брат Абази.

image

image

image

image

През 1344 г. манастирът, както и областта около него, е отстъпен на цар Иван Александър от византийската императрица Анна Савойска в замяна на помощ в борбата й с Йоан Кантакузин. През следващите двадесет години културният и духовен живот в манастира преживява подем.

image

image

През 1364 г Бачковският манастир минава в турско владение. Както повечето манастири в този период, той е бил ограбван и разрушаван. В края на XVI до средата на XVII в. манастирът е бил обновен. През 1604 г. е издигната запазената и до днес главна църква „Св. Богородица” . Тя е изградена върху основите на старата бакурианова църква, по образец на светогорските триконхални храмове.

image

image

image

image

image

image

image

Там се съхранява един от най-ранните дърворезбовани иконостаси, който включва в себе си първата истинска лозница в орнаментите си (датира от първото десетилетие на XVII в.).

image

Но онова, с което Бачковският манастир е особено известен, е чудотворната икона „Св. Богородица Елеуса” от 1310 г. За пристигането на иконата в манастира не се знае почти нищо. Според някои иконата е подарък от братята грузинци Игнатий и Атанасий, но по-интересна е „божествената” легенда за нея. Тя разказва как иконата „прелетяла” от един грузински манастир, тъй като там не се отнасяли към нея с почит. Иконата на „Св. Богородица Елеуса” се пренася тук, в местността „Клувията”.

image

Неугасващата светлина около нея привлича двама пастири – брат и сестра, които съзерцавали иконата и се любували на чудната светлина около нея цели три нощи, преди да съобщят в манастира. Монасите я принесли в църквата „Св. Богородица” и я поставили на иконостаса. Но на сутринта иконата я нямало. Открили я отново в „Клувията”. Те отново я върнали в манастира, но на сутринта иконата изчезнала. И това се повторило няколко пъти, докато един от монасите не разказал на братята си как насън му се присънила самата Богородица и обещала иконата й да остане в манастира, ако и бъде отделено специално място, в дясно при входа на храма, за да вижда всеки с какво сърце и каква вяра влиза в манастира. Богородица накарала монаха да обеща, че на всеки втори ден от Великден монасите ще я връщат обратно в „Клувията”.

image

И до днес иконата се намира в дясно при входа на църквата „Св. Богородица” и традицията по връщането й в местността „Клувията” се спазва. На мястото на „кацането” на иконата има извор със сладка лековита вода, а върху скалата е издялано копие на иконата. Там винаги гори кандило. Някои смятат че изворът – аязмото „Св. Архангел”, е кръстен на пастира, намерил иконата – Ангел.

 image

Църквата „Св. Богородица” е изографисана през 1643 г. Тези стенописи от XVII в. показват илюстрации на сцени от стария завет и от църковния календар.

image

image

image

Трапезарията в манастира се намира в южното крило. Тя е изградена заедно с главната църква през XVII в. (1601 г) и изографисана заедно с църквата – 1643 г, от бачковския майстор Никола. Стенописите изобразяват библейски сцени, фигури на светци и монаси. Интересни са изображенията на седемте вселенски събора, както и илюстрираният текст на песнопенията за Богородица, известни като „Богородичен акатист”. В свода е изрисувано родословното дърво на християнските светители – дърво Йесеево. В основата му са изрисувани и образите на известни философи, считани за пророци в християнството – Аристотел, Сократ, Диоген и др. Мраморната маса, на която са се хранили монасите в този период, е запазена и до днес.

image

В манастирската библиотека има голямо разнообразие от визaнтийски, старогрузински и български книги. Тук се намира и уникалният византийски музикален ръкопис - стихирар от XIII в. Специфичната филигранна емайлова украса, златните орнаменти и тоналните решения по книгите и ръкописите, запазени от този период, свидетелстват за значението на Бачковския манастир за развитието на златарството. Предполага се, че е бил център на златарството през XVIIXVIII в.

image

Църквата-костница е единствената запазена сграда от ХІ век. Приземният етаж е манастирска гробница, а вторият е богато изписан параклис. Тук могат да се видят образите на основателите на манастира - братята Бакуриани, на ктитора цар Иван-Александър, както и композицията Страшният съд от ХІ век.

image

image 

През XIX в. Бачковският манастир е един от духовните центрове в Българя. В края на века, 1895 г., манастирът е официално върнат на Българската екзархия.

image

В двора на Бачковския манастир могат да се видят много редки растителни видове като джинджифил, райска ябълка, магнолия, китайски бор, лаврово дърво. На изток от манастира по долината на р. Клувия, се стига до два интересни водопада. Тук вирее и рядък средиземноморски растителен вид – дървовидната хвойна.

Бачковският манастир е обявен за паметник на културата.

image

Р.S. Ако сте решили да се отдадете на уединение и спокойствие , да се полюбувате на невероятната природа или да подишате чист родопски въздух - не идвайте в манастира в събота и неделя... Ще ви посрещнат глъч  и зяпачи, мирис на кебапчета, пъстра гледка от сергии с чубрици, керамични бърдучета и грънци, родопски терлици, сладка в бурканчета с незнаен произход... Дори и красивия водопад е "приватизиран" от местното ресторантче /поне е докаран в приятна обстановка/...

И се питам... Наистина ли някога ще успеем да изгоним търговците от храма!?

 

image




Гласувай:
0



1. basta - :))))
05.01.2009 21:07
точно това имах нужда да видя!!!
това лято бях в Родопите...там бях омагьосана!
точно в този манастир започна магията!
там видях, в един от ресторантите, едно птиче в клетка. сърцето ми се сви, защото в него видях себе си, защото видях целият си живот...защото това бях аз, до този момент...
а на другия ден, над хълмовете..видях един орел...с широко разперени криле...и плаках като малко дете...и излетях от клетката...полетях заедно с този орел!
и до днес летя, и не мисля да спирам!!!
и много се радвам наистина, че пак се пренесох там, чрез твоите кадри!

а за търговците..ами трябва най напред да ги изгоним от сърцата си...
поздрави и хубава вечер!
цитирай
2. krotalka - Чудесен постинг!
05.01.2009 21:15
Харесвам Бачковския манастир. Посещавам го поне веднъж годишно. Търговците са непрекъснато там, няма почивен ден за тях!
цитирай
3. flyco - Браво!
05.01.2009 22:48
Браво!
цитирай
4. анонимен - Госпожо-импровизатор
05.01.2009 23:49
Не поднасяйте с лека ръка неверни данни на аудиторията!
Бачковският манастир нито е втори по големина, нито по древност. Такова безхаберие не се размахва публично.
доц. Георгиев
цитирай
5. boris66 - boris66-evelin
06.01.2009 00:00
Борбата на духовенството е голяма с търговците и за Бачковският манастир и за Рилският манастир. Ходих на един Гергьовден в Бачковският манастир и не можеш да се разминеш от коли. То затова доста истински духовници ,заминаха за Света Гора, Русия -Саровска св. Обителза, да могат да си вършат, както трябва работата ,а не да гледат търговците и туристите да си разхождат кучетата. Нещата свързани с иконата на с.в Богородица са верни .Тя по някой път плаче, когато хората са много грешни, а друг път около нея се получава сияние, когато са на прав път. Млекопитателница пък изпива паничка с мляко ,поставена под нея, за упокоение и умиление .Троеручица пък има 3 ръце, докосването до 3 тата ръка ,човекът духовно проглежда. Казанската майка излъчва благовоние.
цитирай
6. boris66 - boris66-evelin
06.01.2009 00:05
Борбата на Духовенството и за Рилският манстир и за Бачковският манастир е голяма за изгонване на туристите, но това са остатъци от старият ред и собствености, когато БПЦ не беше толкова силна в тях се прави светски бизнес ,а не трябва .То и затова доста истински духовници отидоха в Света Гора -Атон и Саровска св. Обител. Лъчението на иконата ,означава духовно насърчение отгоре. А други пък излъчват благовоние -Казанската, Троянската пък плаче, когато хората са грешни .Млекопитателница пие паничка с мляко, поставена под нея ,за умиление и опрощение.
цитирай
7. evelin - Господин Доценте,
06.01.2009 00:10
(то в Интернет всеки анонимник е най-малкото доцент:)))

Ето линкове, които ще потвърдят моето инфо, което не съм изсмукала от пръст, нито съм толкова древна, че да говоря като свидетел на събитията! ;)))

Потърсете в Уикипедия!

http://bg.wikipedia.org/

http://www.bulgarianmonastery.com/bg/bachkovo_monastery.html

http://manastiri.free.bg/

*Още!? :)))

Бачковския манастир е ВТОРИ по големина в България и трети по големина български манастир след Рилския и Зографския манастир.

За Ваше сведение -
Манастирът „Свети Георги Зограф“, наричан още Зографски манастир, се намира на полуостров Атон, Гърция. Според преданието е създаден през 10 век от трима българи от Охрид - Аарон, Мойсей и Йоан (Иван). Прието е да се смята, че това е историческият български манастир в Света гора, тъй като традиционно го населяват монаси от България.

И бих Ви задала, на свой ред, въпроса така:
С кое точно не сте съгласен от това, което аз твърдя /и не само аз/ - че Бачковският манастир е ВТОРИЯ по големина манастир в България и ТРЕТИ по големина български манастир след Рилския и Зографския манастир!?
А, ако междувременно сте се съгласили и с двете, не си правете труда да ми отговаряте... Ще Ви разбера! :)

Както и ще се радвам да прочета нещо от Вас по въпроса в по-сериозен форум от blog.bg!

Бъдете здрав! :)
цитирай
8. viki11 - По принцип, тъй като в България н...
06.01.2009 00:24
По принцип, тъй като в България никой никого не слуша, всеки си говори нещо, и кой знае, кой е първи, кой втори. Дори между специалистите няма винаги разбиране.
Това е едно от поредните разминавания. Нищо ново.

Иначе това е хубав манастир, където своята сватба с норвежката Кристин отпразнува Светослав Аргиров. Красиво е, много.
цитирай
9. viki11 - А търговците са при хората. Остава ...
06.01.2009 00:26
А търговците са при хората. Остава само да ги ръководят по-умело свише, та да имат по-прилични условия и правила за работа.
Рибата мирише от главата и в този случай.
Не се разхубавяват нещата със забрани.
Богаташа бърза да се прибере през плазмения си телевизор, а беднякът ще иска да си купи нещо за спомен, което да му топли студените зимни нощи.
А е прекрасно да си купиш и горски продукти - чисти и лечебни. Стига да се организира качество. И като продукция, и като място.
цитирай
10. evelin - Да, съгласна съм с теб, Вики...
06.01.2009 00:53
Но нека Манастирският комплекс си остане уединена духовна обител, тогава околността /далеч преди арката/ може да се превърне, НО в развит туристически обект с уредени магазинчета и ресторанти за туриста /какъвто е и "Водопада"/, а не сергии от типа на битпазари и кебапчийници, от които се разнася "Селската баня - голям кеф"...
Тогава с удоволствие бих си купила и аз от това, което расте или се произвежда в Родопите – редки билки, домашни сладка от диви плодове, козе и биволско кисело мляко и сирене, родопски вълнени одеала и какво ли още не - НО да е с гарантирано качество и произход! И част от приходите да отиват за реставрация на самия манастир!
цитирай
11. julllinkata - :)Суперски снимки:)
06.01.2009 04:06
Аз така бях покъртена от един манастир близо до Ягодинската пещера: Издържан със задължителния лъскав кръст, гофрирани тъмни стъкла и дограма (ще прощавате) в акан цвят. Хубост голяма:Х За сметка на това по път до нос Емине имаше една вълшебна църква:))))) Ще сложа линк към снимките:)
цитирай
12. julllinkata - :)
06.01.2009 04:09

http://julllinkata.blog.bg/photos/30950/original/Picture%201144(1).jpg
http://julllinkata.blog.bg/photos/30950/original/Picture(13).jpg
цитирай
13. ananji - Нямам дуни
06.01.2009 05:03
Страхотни снимки и незабравимо пътуване до едно невероятно място от прекрасната ни стртана!!!Благодаря:)
цитирай
14. kasnaprolet9999 - Мисля, че не е толкова важна статистиката,
06.01.2009 10:14
а чудесния репортаж, снимките, които си направила и доброто настроение, което лъха от теб. Благодаря за чудесната разходка, а професорите и доцентите ги остави да класифицират и да си пишат дебелите книги, дето никой не ги чете, те за друго не стават.
цитирай
15. krotalka - Не се ядосвай за глупости!
06.01.2009 14:43
Постинга е чудесен! Снимките са разкошни.
Аз съм бачковска снаха, свекър ми(лека му пръст) беше бачковец, много преди 1989 год. местните хора си правеха на Клувията събор. Събираха се по родове на големи трапези и се празнуваше. Тогава монасите същото изнасяха иконата, но нямаше такова стълпотворение...
цитирай
16. rumst - За анонимния
06.01.2009 20:30
Когато човек има някаква позиция и иска да я изрази публично, НЕ БИВА ДА СЕ КРИЕ ЗАД АНОНИМНОСТ. ОЩЕ ПОВЕЧЕ, АКО ИСКА ДА ДОКАЗВА, ЧЕ Е ПРАВ. ЗАЩОТО Е ЛЕСНО ДА ОХУЛИШ НЯКОГО, КОГАТО СИ СЕ СКРИЛ И СИ СИ ПРИПИСАЛ ТИТЛА. АНОНИМНОСТТА ВИНАГИ КРИЕ НЕЩО НЕЧИСТОПЛЪТНО...И ОБИКНОВЕНО Е ПРИСЪЩА НА БЕЗДАРНИКА, НА ЗАВИСТЛИВИЯ, НА ЗЛОСТОРНИКА...
Така че, спокойно, Ади...Не му обръщай внимание.
Румен
цитирай
17. анонимен - krasi
23.01.2009 14:56
аз от търговците пред храма не се дразня вече.Аз се дразня от търговията вътре в него.Няма да забравя думите на така наречения отец , с цялото си нахалство той почти ми продаде светена вода .Почти -защото аз не се поколебах да му отговоря и да го сложа на мястото му .това ми се случи на кръстова гора и си тръгнах от там много тъжна но и с радост защото бог чу молитвите ми!
цитирай
18. анонимен - муспи
25.05.2009 03:40
Предложение-ултиматум на ССЦ към монашеството.

Братя, Световният Съвет на Църквите има честа да ви предложи да съсдадете ново човечество, за Водолея, като за целта ще ви достави неограничен брой еврейки, холивудски тип. Само че за да стане това (между другото е здравословно), ще трябва да ви се сложи чипс 666 на ръката, съвършенно безболезнено и нямащо нищо общо с духовната ви автономия, а е нужно за интеграцията ви в този свят, който сами ще си съсдадете. Но за да стане това, ще се наложи да си отворите бизнеси, всеки свои - колективни не се приемат, за да може срещу всеки чипс да има бизнес. Това ще позволи финансирането им, което за вас, живяли до сега в оазис, трябва да се поясни, - Системата подържа бизнеса, а не хората, и вие можете да си имате всички блага на света, само като бизнесмени. Това ще рече че трябва да изпълнявате всичко каквото ви се каже за ваше и общо благо, и не трябва и да се опитвате да избягате - чипса ще показва къде сте, а да сте послушни, с натренираното си непротивене. Например, ако ви кажат - убий брат си и му вземи бизнеса, - изпълняваш без разсъждение, защото това е решено от Системата и ако се противиш или допускаш разни деструктивни емоции, които не могат да бъдат тайни от чипса, ще си загубиш облагите, по точно ще ги вземе някой друг, такъв дето не би се навел и да заплюеш. Това ще рече, че ще загубиш стандарта си, на който вече ще си свикнал, с питателна храна, охолен живот - заведения, басейн в двора, пътешествия лукс на Симпозиуми на ССЦ, и ще изпаднеж в полжението на обикновен гой, за който сегашния ти аскетичен живот изглежда недостижим рай.
Братя, лека е Голгофата в йехова, затова и той плаща яко (и той може където е дал да даде още). Ако в традиционната всичко е в това, дето ще бъде после, отатък, той, който не подържа нищо там и скептически се отнася въобще към съществуването му, пътя го посипва с конвентируема валута, злато и ценни книжа.
Спомнете си Старци, че в училище, във вашия клас, най отзад винаги стояха злодейте на класа и класната не правеше и опит да ги премести. Това беше чисто, гордо зло, с което нито мутрите, нито управниците на света могат да се мерят. Еврейско зло, дето само се храни. Йехова работи денонощтно и го огорчава дето го смятат за нищо, затова се засили да напълни рая с такива, за да се види че и той може. Нова мода му се спусна, - да освети утаеното от закоравелите бизнесмени върху тези млади псета. Раят вече силно младее и ще младее, като развиваща се страна. Вие ще произведете този нов материал. Вашето духовно предателство, ощастливило се върху еврейската плът, ще роди новия човек. Шалом братя в йехова.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evelin
Категория: Изкуство
Прочетен: 2758385
Постинги: 439
Коментари: 5991
Гласове: 18498
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031