Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2011 12:24 - Най-дългия туристически пещерен маршрут в света!
Автор: evelin Категория: Туризъм   
Прочетен: 18628 Коментари: 40 Гласове:
31

Последна промяна: 02.09.2011 09:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
*
*
*
Дъждовните капчици, които почукваха по прозореца , като че изпратени за едно сладко събуждане, подканваха закачливо - "Хайде, сънливци... Дълъг път ви чака!"  А дори и не подозират, колко обичам да спя, когато навън вали.... :))) В просъница още връщах преживелиците от предишния ден... Вълшебството на ПЛИТВИШКИТЕ ЕЗЕРА (щрак за да видиш и ти)... Сън ли бе или истина!? Реалност... родила се от най-красивите ми сънища! :))

image

Погледнах навън...  Този облак, колкото и красив да е, не предвещаваше нищо добро за нас, мотористите... А за  ДЕН ЧЕТВЪРТИ от нашето пътешествие "ПЪЗЕЛ ОТ МЕЧТИ" си бяхме поставили сериозни цели... От Плитвице (Хърватска) - до Постойна (Словения) - и обратно към Риека (първата допирна точка на Хърватска с Адриатическо море).
Вали... Но вече бяхме почти готови за тръгване... Вальо - (най-нетърпелив от всички, все пак предстоеше ни пътуване до копнежа на неговата пещерняшка душа - ПОСТОЙНСКА ЯМА) - се допитваше до "леля"  (gps-a) за маршрута... най-краткия, разбира се...  А  дъждът не спираше... Тогава да се опитаме ние да избягаме от него.... И газззз.... В такива моменти винаги разсъждавам за възможностите да се направи каска с чистачки... ;))) Но щом пекне слънце забравям тези си технически пориви... :)))))

image

И тъкмо решихме, че сме избягали от дъжда, Вальо - първа машина - наби спирачки и заръчка джипиес-а - "Егати, "леля" се подмокри и се побърка!!!" ;))))) Е, то си беше за рев, ама такъв смях падна... Та,  хайде обратно в дъжда! :)) А най-краткия път естествено се оказа през един планински връх с много екшън завои и дивни, дивни гледки...

image
  image
И така неусетно прекрачихме "границата" със Словения  и не след дълго се озовахме сред просторен парк със зеленина и разхлаждаща въздуха река Пивка...

image
 
image
  ПОСТОЙНСКА ЯМА -  пещерна система  с дължина 20 570 метра и дълбочина 115 метра, която предлага най-дългия туристически пещерен маршрут в света: 5,3 километра.
 
image

image   В предверието на самата пещера чрез фотоси е разказана историята й...
image
 

"За първи път е описана през 17 век от
Янез Вайкард Валвасор, а нови разкрития през 1818 година прави местният жител Лука Чеч, докато подготвя известната тогава част от пещерата за посещение от първия австрийски император Ференц I. През 1819 Постойна е отворена за посещения и Чеч става първият официален гид из пещерната система....

image
 
През 1872 година са положени релси за туристическо влакче, което отначало било бутано от самите гидове, а в началото на 20 век вече се задвижвало от
парен локомотив. Още по-популярна пещерата става след 1884 година, когато е електрифицирана, изпреварвайки дори Любляна, столицата на австро-унгарското херцогство Карниола, в чиято тогавашна територия лежала Постойна. След 1945 година, парният локомотив е заменен с електрически." - от Уикипедия
 
image
Ето ги и някогашните туристи....

image

... това са пък с днешна дата! ;))))

image

image
 
Снимането е разрешено единствено в концертната зала, която може да се похвали по-скоро с прекрасната си акустика, отколкото с интересните си образувания... Но какъв по-добър повод любопитството да надделее и да видите пещерата със собствените си очи... Уверявам ви, преживяванито си струва!!! ;))

image
  image

Да пътуваш с влакчето, провирайки се под скалните образования, понякога толкова близо до теб, че си викаш, снишавайки се - "край! до тук си бЕх..." ;)) Емоцията е голяма... красотата наоколо още повече!  :))

image

image
 
Слизайки от влакчето, с всяка измината крачка прелестта на тази пещера се множеше пред очите ни... И възхищението от това как словенците са уредили престоя на туристите, как са обезопасили местата с чудни гледки... Дори и настилката под краката ни бе гладка и равна (без стълби), и с такова покритие, че колкото и да се изкачваме във височина обувките ти остават като залепени за нея... Така унесени в сладкия глас на гид-а ни и от невероятността на преживяването, виждайки удивителни и причудливи пещерни форми, сталакмитът "Брилянтът" - една от големите забележителности тук, минавайки през "спагетената зала" - наречена така заради тънките като спагети образования по тавана... стигнахме до концертната зала..........
image

 И в един миг светът около мен се завъртя...

image

И в притихналата пещерна тъма се извиси гласът на Вальо... ♪♫•♫♪ 

 "Хубава си моя, горо... Миришеш на младост...."    
 
Прекрасно е  да съпреживееш сбъдването на нечия мечта... Сълзи от щастие (и национална гордост, колкото и необяснимо да звучи за някои :) се стичаха по лицето ми... Забравих и за фотоапарат, и за камера, но всичко това се запечата дълбоко в сърцето ми, като един от най-вълнуващите мигове от това пътешествие... 

image

image

image

 А ето и още нещо любопитно... В Постойна яма живее (виж тук) -
ендемитът пещерен протей (или още човешка рибка), който е най-голямото пещерно земноводно в света и атрактивния талисман на пещерата . Туристическият маршрут в Постойна яма минава край аквариум с протеи.

image
 
Някак си зловещо ми прозвуча историята за това странно създание - пещерен протей: Протеите могат да издържат години без храна, тъй като тяхната изключително бавна обмяна на веществата им позволява да останат в летаргия за дълги периоди. В един случай протей е бил сложен в буркан в хладилник за повече от десет години. Според сведенията, той е бил още жив, когато накрая са го извадили, въпреки че вътрешните му органи били сериозно увредени и собственият му храносмилателен тракт бил реабсорбиран, за да се изхрани.... Гледах и не вEрвах на ушите си!!! ;))))))))))

image
  И както всяко хубаво нещо, така и моята постойнска приказка  е към своя  край... Но може би за да я продължиш ти... някой ден! :)

image

А ние обратно на влакчето (по друг маршрут, разбира се) се озовахме сред развълнуваните води на река Пивка, която хилядолетия е извайвала карстовата пещерна система Постойнста яма.
 
image
 
И отново на слънчице сред зеленината и простора на това прекрасно място...... :)) 

image

image

image

... за да яхнем моторите към друга забележителност, намираща се само на 9 км от пещерата - Предпещерния замък (Predjamski Grad) единственият в света построен и интегриран в пещера. Вече повече от 700 години той е кацнал гордо на 123 метровата скала... Стръмен и непревземаем бил идеалното скривалище за смелия рицар Еразм Предямски - чаровният барон-крадец романтично завъртял главите на куп девойки по онова време.... А днес за да подхранват спомена през месец юли всяка година се събират на рицарски турнир... :)))) За по-куражлиите е предвидена и атракцията "тунелът на Еразм"....

image

А ние оборудвани с нашите моторджийски "рицарски доспехи" успяхме да поцъкаме от възхита пред таз поредна прелест, да щракнем по едно бързо фото за спомен и да потеглим към прохладните брегове на Хърватска Адриатика... :))

image

Префучавайки през Риека погледа ми задържаха четирите огромни жилищни блока кацнали на един баир...

image
 
... и странната смесица между старинни каменни сгради и мостове и съвременно строителство, които "съжителстваха" в чиста хармония... :))

image
А след него се натъкнахме на едно хърватско курортно градче... Спокойно и уютно, достатъчно за да ни приюти за една нощувка след дългия път...  

image

... и да ни освежи в хладната прегръдка на своето море....

image

image

Колко ли съм била блажено уморена от този наситен с емоции ден, та дори и изръбването на чакълестия бряг не ми попречи да отнеса плувката, сиреч да заспя под последните галещи лъчи на слънцето.... ( Хърватската ривиера не може да се похвали с пясъчни плажове, но пък доста по-добре от нас продават и камъните си ;))

image

image
  image
Залезът (и един рояк комари ;)) ни изпратиха по креватите... С красив спомен за отминалия ден и усмивка за утрешния, който ще ни отведе до един райски полуостров сгушил се  в прегръдката на Адриатическо море.... (и за това ще ви разкажа някой ден ;)))

image



 



Гласувай:
32



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tozar - Golqm kef si be6e!
01.09.2011 13:12
Golqm kef si be6e!
цитирай
2. evelin - Вярно! :))
01.09.2011 13:13
tozar написа:
Golqm kef si be6e!

цитирай
3. annabel - Все атрактивни местенца! :)
01.09.2011 13:18
Все атрактивни местенца! :)
цитирай
4. evelin - Иначе щеше ли да е пътешествие "ПЪЗЕЛ ОТ МЕЧТИ" !? ;)))
01.09.2011 13:19
annabel написа:
Все атрактивни местенца! :)

цитирай
5. divakotka - БРАВОС
01.09.2011 13:24
БРАВОС
цитирай
6. evelin - :))))))))
01.09.2011 13:42
divakotka написа:
БРАВОС

цитирай
7. hristo27 - Чудесна разходка ми предложи. Б...
01.09.2011 13:45
Чудесна разходка ми предложи.
Благодаря!
цитирай
8. evelin - Радва ме съпричастието ти! Благодаря, Христо!!! :)
01.09.2011 13:48
hristo27 написа:
Чудесна разходка ми предложи.
Благодаря!

цитирай
9. iliada - Добре сте си прекарали -това е по...
01.09.2011 14:18
Добре сте си прекарали -това е повече от ясно!:))Поздравления за прекрасния пост!
цитирай
10. evelin - Прегръдката е пък от мен! :))
01.09.2011 14:21
iliada написа:
Добре сте си прекарали -това е повече от ясно!:))Поздравления за прекрасния пост!

цитирай
11. sukub4e - super!!!!!
01.09.2011 15:40
kolko km navartehte??
цитирай
12. evelin - ... за 10 дни над 3000 :)
01.09.2011 15:41
sukub4e написа:
kolko km navartehte??

цитирай
13. анонимен - Знаете как да се забавлявате! Игор
01.09.2011 15:45
Знаете как да се забавлявате! Игор
цитирай
14. evelin - Предполагам и ти! :)
01.09.2011 15:45
анонимен написа:
Знаете как да се забавлявате! Игор

цитирай
15. magnoliya - Ех,
01.09.2011 15:50
все интересни маршрути избираш и ни ги показваш, благодаря ти!
Ще чакаме и следващия !!!
цитирай
16. evelin - Тъкмо се радвах на твоето каменно цвете! :))
01.09.2011 15:55
magnoliya написа:
все интересни маршрути избираш и ни ги показваш, благодаря ти!
Ще чакаме и следващия !!!

цитирай
17. анонимен - Ti li taka go opisva6 ili e tolkova ...
01.09.2011 16:12
Ti li taka go opisva6 ili e tolkova hubavo neznam, prihodi mi se i na men :))))))
цитирай
18. evelin - Най-добре сам иди и се убеди! И после и ти ни разкажи!!!! ;))))
01.09.2011 16:13
анонимен написа:
Ti li taka go opisva6 ili e tolkova hubavo neznam, prihodi mi se i na men :))))))

цитирай
19. alexs - Браво интересни неща за тази кра...
01.09.2011 17:05
Браво интересни неща за тази красива пещера за която само бях чувал но не знаех нищо. Бях споменал в един пост за втората по големина пещера в България "Орлова чука". тук у нас няма кой да направи такива дълги маршрути в пещерите .....
Наистина много по хубав начин си го описала...
Хубав ден Евелин!
цитирай
20. evelin - Благодаря, Алекс! :)
01.09.2011 17:16
alexs написа:
Браво интересни неща за тази красива пещера за която само бях чувал но не знаех нищо. Бях споменал в един пост за втората по големина пещера в България "Орлова чука". тук у нас няма кой да направи такива дълги маршрути в пещерите .....
Наистина много по хубав начин си го описала...
Хубав ден Евелин!

цитирай
21. анонимен - pak li? evelaaaaa!!!!!!!!!!!!
01.09.2011 17:19
pak li? evelaaaaa!!!!!!!!!!!!
цитирай
22. evelin - ... и пак, и пак, и пак... приятелю! :)))
01.09.2011 17:27
анонимен написа:
pak li? evelaaaaa!!!!!!!!!!!!

цитирай
23. bven - evelin, много хубаво разказваш...
01.09.2011 17:39
И аз отново се разходих по твоите стъпки. Постойна и Риека са два известни маршрута и винаги има много туристи. Нека пътешествието да продължи! До следващия маршрут.
Хубав ден ти желая!:)))
цитирай
24. vostroto - ЗдравеЙ, Евелин!:)
01.09.2011 17:44
Отново чудесен пътепис!
Благодаря, че сподели тези красоти, и приключения, за момент си ви представих като волни птици, които летят надлъж, и нашир, и се радват на живота!:)

пп Това за каската е интересно:), дали е изобретено вече, или трябва да се патентова:))) Но действително ще е от полза!:)
Поздрави!:)



цитирай
25. evelin - Дано тук си чула и видяла нещо интересно за първи път! :)
01.09.2011 17:45
bven написа:
evelin, много хубаво разказваш...
И аз отново се разходих по твоите стъпки. Постойна и Риека са два известни маршрута и винаги има много туристи. Нека пътешествието да продължи! До следващия маршрут.
Хубав ден ти желая!:)))


Благодаря! :)
цитирай
26. evelin - Радвайки се на живота се надяваме и той да се радва на нас! :))
01.09.2011 17:55
vostroto написа:
Отново чудесен пътепис!
Благодаря, че сподели тези красоти, и приключения, за момент си ви представих като волни птици, които летят надлъж, и нашир, и се радват на живота!:)

пп Това за каската е интересно:), дали е изобретено вече, или трябва да се патентова:))) Но действително ще е от полза!:)
Поздрави!:)





Каска с чистачки... Понякога сама се чудя на "безумния си творчески гений" ;))))) Но ти благодаря за подкрепата, vostroto! ;)))
цитирай
27. kalin8 - Поздравления и от мен !
01.09.2011 19:33
Гледам...И се чудя!
Имаме прекрасни пещери...И като знам на какъв хал са...
Не ми се говори!
Б.
цитирай
28. evelin - Била съм в повечето от тях.... Няма такава красота! :)
01.09.2011 19:37
kalin8 написа:
Гледам...И се чудя!
Имаме прекрасни пещери...И като знам на какъв хал са...
Не ми се говори!
Б.

цитирай
29. juliet - @---,--->---
01.09.2011 20:06
Великолепна приказка,Ади...а замъкът сякаш току-що се е появил от страната на мечтите...Благодаря ти! Невероятен разказвач си!-8-
цитирай
30. evelin - -8-
01.09.2011 20:08
juliet написа:
Великолепна приказка,Ади...а замъкът сякаш току-що се е появил от страната на мечтите...Благодаря ти! Невероятен разказвач си!-8-

цитирай
31. анонимен - mersi 4e spodelia6 s priatelite ot ...
01.09.2011 22:01
mersi 4e spodelia6 s priatelite ot facebook
цитирай
32. evelin - :)
01.09.2011 22:03
анонимен написа:
mersi 4e spodelia6 s priatelite ot facebook

цитирай
33. evelin - Мои приятели от фейса... Моля, пишете си поне имената под коментарите! :)
01.09.2011 23:24
анонимен написа:
Supersko e, momi4e!

цитирай
34. evelin - Радвам се за "заряда", който съм ти дала! :))
02.09.2011 09:10
анонимен написа:
Прекрасен снимков пътепис!Зареди ме тази нощ!

п.с. моля те, коригирай обаче тези образОвания ,защото става дума за друг вид...природата образува.


Понякога от толкоз образОваност губим Образ и подобие! :)))) Благодаря...
цитирай
35. phoenix2000 - :)
02.09.2011 12:04
Много е готино хубаво изживяване :)
цитирай
36. evelin - Да! :) Благодаря...
02.09.2011 13:37
phoenix2000 написа:
Много е готино хубаво изживяване :)

цитирай
37. monna - :)
03.09.2011 10:28
Мерси!
цитирай
38. evelin - :))*
04.09.2011 14:42
monna написа:
Мерси!

цитирай
39. hatanasov - Преди 30 години...
05.09.2011 17:43
като пещерняк нашият клуб беше организирал експедиция до Постойнска яма с цел да дадем принос в проучването и. Но тогава беше още комунизъм и ДС не ни пуснаха. Сега ми оставя някога да я видя на живо като турист.
цитирай
40. evelin - Нека Бъде! :)
05.09.2011 21:36
hatanasov написа:
като пещерняк нашият клуб беше организирал експедиция до Постойнска яма с цел да дадем принос в проучването и. Но тогава беше още комунизъм и ДС не ни пуснаха. Сега ми оставя някога да я видя на живо като турист.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evelin
Категория: Изкуство
Прочетен: 2758394
Постинги: 439
Коментари: 5991
Гласове: 18498
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031