Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2009 15:37 - С Коледна мечта... ти офейкай по света! :)))))))
Автор: evelin Категория: Забавление   
Прочетен: 6842 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 28.12.2009 18:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

 

*
*
*

image

 


Коледа е времето, в което хиляди туристи обикалят света в търсене на нови емоции, интересни традиции и нестандартна атмосфера. Ако искате да забравите за стреса от купуването на подаръци в последния момент
или за шумните празненства по домашно му, грабвайте куфарите и си купете билети за някои от най-вълшебните места по света, където можете да се насладите на магически коледни мигове.


1. Лапландия, Финландия

image

Някога мечтали ли сте да прекарате Коледа върху шейна, теглена от северни елени? Няма друго място в света, което да е по-неразривно свързано с празника от Лапландия, която се счита за дом на самия Дядо Коледа и неговите работливи джуджета. Тук можете да разгледате легендарния национален парк Сарек, возейки се на шейна, теглена от хъскита, преминавайки покрай девствени гори, прозрачни езера и величествени планини.

image

image

image

По време на пътешествието ще можете да спите под звездите и дори да срещнете в дивата природа лосове, северни елени и рисове. Друга атракция, която се предлага на много малко места по света е пътешествие със сноумобил и риболов в заледена вода. Тук може д
а се срещнете с традициите и културата на народа саами, коренните жители на Лапландия - въпреки че общността им е добре интегрирана в скандинавските държави, около 40% от саамите продължават да живеят сред ледената пустош по традиционния за културата им начин.


2. Гранада, Испания

image

Колкото и странно да звучи за една толкова южна страна, Испания също предлага възможности да се потопите в коледния дух. Андалуският град Гранада е една от тези възможности – на фона на белоснежните върхове на планината Сиера Невада и магическият палат Алхамбра (някога резиденция на мавърските владетели), градът определено може да създаде подходяща празнична атмосфера за своите посетители. Всяка година на 5 януари тук се чества празникът на тримата крале (El dнa de los Reyes) – най-известният испански фестивал. За испанците 6 януари е датата, с която отбелязват края на коледните празници с паради и всеобщи чествания по улиците на града.


3. Осло, Норвегия

image

 


image

Като столица на северна държава, Осло няма как да не е подходяща дестинация за коледните празници. Това е едно от най-снежните и обсипани с бяло места в света, чийто искрящ скреж покрива склоновете на курорта Холменколен, разкриващ прекрасна гледка към близкия фиорд. Местното метро води чак до връх Холменколен, където множество хора се събират, за да се насладят на горещ Glшgg (греяно вино) и традиционните коледни курабийки Fattigmann.


4. Ню Йорк, САЩ

image

"Голямата ябълка" е модерно превъплъщение на Коледата – всяка година гигантското коледно дръвче пред Рокфелер Център засиява със стотици разноцветни лампички, а близо до него всички желаещи могат да се насладят на огромната ледена площадка на открито. Ню Йорк е и любимо място на холивудските режисьори за заснемането на филми на коледна тематика.

image

 


Тук няма как да не се заразите с празнично настроение – за това ще се погрижи богатата декорация на града, зимната атмосфера на Бруклински мост, коледните песни на Таймс Скуеър... Да не забравяме и грандиозния коледен парад на Мейси ( Macy’s parade), на който можете да видите огромни надуваеми фигури, носещи се във въздуха по улиците.


5. Амстердам, Холандия

image

Освен очарователните кафенета и музея, посветен на секса, Амстердам има много какво да предложи на своите туристи. Тесни алеи, огромни канали и красиви къщички – лодки – всички те са символ на прочутия град. Празнично осветените улички с магазинчета и многобройните ледени пързалки допринасят значително за коледното настроение. Тук можете да се надявате на коледен подарък, донесен от Сейнт Николас – холандският Дядо Коледа, който е и покровител на страната.


6. Единбург, Шотландия

image

Коледата в Единбург е като пътуване назад във времето – градът е запазил средновековния чар на традиционната музика с гайди, изпълняващи класически коледни песни. От 29 декември до 2 януари в шотландската столица пък се провежда една от най-грандиозните новогодишни забави – Хогмънай (Hogmanay), в който всички желаещи могат да вземат участие.

image


Да не забравяме и грандиозните фойерверки, осветяващи небето над града, както и възможността да прекарате Коледа в замъка Lauriston Castle, отворен за различни семейни занимания. Ако към това добавим коледните концерти, хоровите изпълнения, кабаретата и благотворителните панаири, то чистосърдечно можем да обявим Единбург за едно от местата в света, в които туристите могат да се насладят на прекрасна коледна атмосфера по време на празниците.


image

ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!!!

image

Но да не объркаме традициите по света...
Ето ти сега, как да подредим празничната веселба и засукани блюда, дори на края на света:

 

Ако сте изморени от стандартната храна, празнична украса и традиции за празника, може би е време да разчупите празниците с няколко идеи от цял свят. Вижте как празнуват по света – представяме Ви 5 от най-нетрадиционните коледни традиции по земното кълбо.


1. Коледни песни в Сидни, Австралия

image

 


Една от най-прекрасните коледни традиции са ежегодните коледни концерти в Сидни, които се организират в т.нар. Домейн (открито пространство от над 30 хектара в източната част на града). Тук хората се събират да празнуват заедно и да се насладят на организираните тържества и събития, както и да наблюдават традиционните фойерверки. Не трябва да забравяме, че Австралия се намира в Южното полукълбо и Коледа там се пада през лятото – затова там можете да посрещнете коледните празници направо на тревата.

image

 


На традиционните празненства понякога взимат участие и известни личности – например изпълнителката Тина Арина и актьорът Хю Джакман. Символ на коледните тържества пък е коалата Карол – симпатичното животинче, което е един от символите на континента, се изобразява с червено носле, тъй като мечтата му е била да стане един от елените на Дядо Коледа.


2. Коледни сцени на Рождеството в Неапол, Италия

image

 


Сцените на Рождеството могат да бъдат във всички италиански градове, но Неапол се счита за „люлката“ на тази традиция. Тя съществува още от 1223 г., когато свети Франсис от Асиси помолил майсторът Джовани Велито да създаде сцена, изобразяваща раждането на Христос.

image

 


Ако тръгнете на разходка из Неапол, по пътя си ще срещнете стотици такива сценки, но това не означава, че те са еднакви. Сценките включват не само традиционните овчари и домашни животни, а в тях могат да се видят и фигурки на съвременни личности – например Диего Марадона, неаполитански майстор на пица и дори продавачи на риба.

image

 


Тъй като сцената на Рождеството няма да бъде истинска без фигурата на младенеца, всеки посетител може да си създаде сцена у дома, закупувайки фигурките от легендарните пазари на Via San Gregorio Armeno, едно от съкровищата на Юнеско.


3. „Тиха нощ, свята нощ“ в едноименния параклис в Обендорф, Австрия

image

 


Съвсем близо до Залцбург се намира градчето Обендорф, където в навечерието на Бъдни вечер можете да чуете класическата коледна песен „Тиха нощ, свята нощ“, изпълнена в нейния „дом“. Параклисът „Тиха нощ“ (Stille Nacht Kapelle) се счита за мястото, където е създадено и изпълнено за пръв път това световноизвестно произведение. През 1818 г. композиторът Франц Грубер създава мелодията, а австрийският свещеник Йосеф Мор вписва в нея текста на поемата „Тиха нощ“ (оригиналният текст е на немски език). Първото изпълнение на песента е акапелно, поради липса на църковен орган в параклиса, а само 40-тина години по-късно „Тиха нощ“ става една от най-изпълняваните коледни песни в протестантските и католически общества.


4. Коледа от светлина в Грамадо, Бразилия

image

 


“Коледа от светлина“ (или Natal Luz) е двумесечен коледен фестивал, който се провежда в град Грамадо, в бразилския щат Rio Grande do Sul. Грандиозното събитие започва в началото на ноември и завършва в началото на януари. По време на тържествата населението на града се увеличава двойно – от 30 хиляди на 700 хиляди.

image

 


Списъкът със събития е доста дълъг и включва грандиозен коледен парад с над 200 участници, шоу за деца, фойерверки и много музика. Въпреки почти безплатната възможност посетителите да се потопят в коледната атмосфера, фестивалът е малко известен извън страната (само около 1% от посетителите са чужденци), което пък дава възможност на туристите да се насладят на една традиционна бразилска атмосфера. Да не забравяме и за Дядо Коледа – тук той се нарича Папа Ноел и той носи не червен кожух а копринен костюм, тъй като Коледата в Бразилия е всъщност доста гореща.


5. Коледното дръвче пред Рокфелер Център, Ню Йорк, САЩ


image

 


image

 


Може би най-известният в световен мащаб символ на Коледата в Америка е огромното коледно дръвче пред Рокфелер Център в Ню Йорк Сити. То стои над бронзовата статуя на древногръцкия герой Прометей, между фигурите на ангелчета, надуващи рогове, а точно до него се намира огромна ледена пързалка. Тъй като дръвчето не е засадено, всяка година се използва ново (обикновено норвежки смърч), а ако се питате какво се случва с него след края на празниците, миналата година например дървото е използвано за построяването на домове за нуждаещите се. Традицията на коледното дръвче датира от 1930 г., а оттогава обляната в светлина атракция привлича всяка година милиони посетители към сърцето на Манхатън, за да се насладят на една приказна коледна атмосфера, превърнала се в символ чрез снимки, разкази и филми.

Събрано от тук и там, но най-вече: идиточкабеге - сайт, с който стигаш надалече.... :)))))))))))))))


image
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ivana59 - Поздравления за страхотния постинг! :)
28.12.2009 17:48
Честито Рождество Христово!

Успешна и щедра 2010-а!
цитирай
2. juliet - @---,--->-----
28.12.2009 19:12
http://www.vbox7.com/play:2108dbac
-8-
цитирай
3. panazea - Mnogo veselo!
28.12.2009 20:10
Bravo!
цитирай
4. mamas - Поне в мечтите...
28.12.2009 23:47
Благодаря, Ади, за това чудно пътешествие!
А за другата година да ни покажеш собствени снимки от тези дестинации!
цитирай
5. boris66 - boris66-evelin
30.12.2009 14:01
Много хубав постинг!Кога с коледна, кога с отколешна мечта, важното е да си в игрите нон стоп-в движение напред и само напред!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evelin
Категория: Изкуство
Прочетен: 2758556
Постинги: 439
Коментари: 5991
Гласове: 18498
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031