Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.10.2009 00:00 - Пощурях... От мераци! ;)))
Автор: evelin Категория: Забавление   
Прочетен: 7407 Коментари: 5 Гласове:
12

Последна промяна: 24.10.2009 00:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
* "Колкото повече, толкова повече!"

*
*

image
"Понякога седя и си мисля... а понякога просто си седя."

... и се наслаждавам!!! :))))))))


1. Еквадор


image

Еквадор е истински рай за почитателите на дивата природа. Южноамериканската държава е известна с прочутите острови от архипелага "Галапагос", античните си църкви, вечнозелените си гори, кафеените плантации, руините, останали от цивилизацията на инките, величествените Анди, екзотичните животински видове, огнедишащите вулкани като Котопахи и Чимборасо и белопясъчните плажове по западното крайбрежие.

image

Във високопланинските плата, наречени пуни, живеят индианци, чието домове не са по- различни от постройките, в които отглеждат ламите. В столицата Кито, която инките в миналото наричали "рай сред планините", въздухът е кристално чист, няма никакви небостъргачи, а улиците са толкова тесни, че двама души трудно могат да се разминат. Сред задължителните места за посещение са Плаза дел Театро, Тетро Боливар, Дом на културата "Mama Cuchara", Домът на евкаториалната култура, Iglesia de la Catedral.

2. Бутан

image

От Бутан струи мистика и неземно спокойствие. Това е земя на непристъпни планински хребети, обгърнати в мъгла, на зелени равнини и колосални клисури, на храмове, непознаващи силата на земното притегляне, накацали по трудно достъпни за човешкия крак скални ридове. Хималайското кралство е успяло да избегне участта на много колониални държави в Азия и е останало практически незасегнато от индустриалния бум, благодарение на което традиционната култура и изкуство са се запазили в своя автентичен вид.

image

Бутан в никакъв случай не е обикновена държава. Това е страна, в която продажбата и покупката на цигари е престъпление, където оризът е червен и лютите чушлета не са просто подправка, а основно ястие. Последното е достатъчно, за да се убедите, че ви очаква един различен, нов свят. Бутан е и свещена земя на будизма, където мъжете отиват на работа, облечени в дълги роби, където на фасадите на домовете са изрисувани защитните символи на големи фалоси, и където Общото национално благоденствие е по-важно от Брутния вътрешен продукт. Сред по-известните градове в Бутан са Тхимпху, Паро и Пхунчолинг.

3. Непал

image

Разположеният на северната граница на Индия Непал е една от най-екзотичните дестинации. На територията му се намира най-дълбокият каньон и осем от десетте най-високи върха в света. Страната изобилства с красиви пейзажи, буйна растителност, антични храмове, будистки светини, обширни долини и старинни селища. През Непал минават множество реки, по-голямата част от които извират от Хималаите, а други водят началото си от Тибет. Всички те преминават границата с Индия, където някои от тях се вливат в свещената река Ганг. Високо в планините има магични ледникови езера и живописни долини, до които малцина са стигали.

image

За около 150 години Непал остава изолиран от света заради политиката, водена от крал Притхви Нарян Шах на дистанцираност от Британската монархия. Именно на това столицата Катаманду дължи мистичната си атмосфера с многото храмове, изработени изцяло от дърво, с изящно гравирани врати и прозорци. Освен Катманду, други популярни градове са Покхара, Дхуликхел и Нагаркот.

4. Аляска

image

Аляска е едно от най-специалните кътчета на Земята. В 49-я щат на САЩ живеят едни от най-екзотичните животински видове, а пътешествието дотам е възможност да се насладите на едни от най-красивите пейзажи в Северното полукълбо, както и да усетите ритъма на живот на хората в Аляска.

image

Неслучайно я наричат Голяма земя - това е най-големият щат в Америка, планините са гигантски, дърветата достигат на височина до 30 метра, тотемите на местните индианци се извисяват на 15 метра над земята, мечките тежат около 800 кг, вълците на дължина надхвърлят два метра, и дори има сьомги, които достигат до 50 килограма. За да бъде картината пълна, щя трябва да кажем, че в градовете на Аляска спокойно се разхождат лосове, а и това е единственият щат, до чиято столица не може да се стигне с кола.

5. Мароко

image

Всеки, който обича да изследва екзотични култури и е привлечен красотата на морските градове, ще се влюби в Мароко. Намиращото се в Северна Африка, кралство Мароко изобилства с магнетични пейзажи - красива природа, пъстри и оживени пазари, старинна архитектура, дълги пясъчни плажове и колоритно население.

image

Това е земята на тъканите на ръка платове и килими, на ароматите от много подправки, на разказвачите на приказки, на амбулантните търговци, на укротителите на змии - шарения, граничеща с кич, която примамва като чаша силен ментов чай. В Мароко го приготвят по специален начин - в чайник се слагат ментовите листа, които се запарват с гореща вода и след това се пускат бучки захар, докато чайникът прелее. Течността се разсипва в чаши, от тях пак се налива в чайника, после пак в чашите и така около пет минути преди човек да отпие от чашата с ароматна напитка, напомняща на външен вид на мохито. Градовете на Мароко са повече от известни - Казабланка, Танжер, Маракеш, Рабат, Фес, Есауира.

6. Виетнам

image

Виетнам съвсем не е идеалната туристическа дестинация, но определено е екзотична в много отношения. Това е страна, която е взела и най-доброто, и най-лошото от даровете на съдбата - от времена на триумф до години на унищожителни конфликти и войни.

image

Излишно е да се споменава, че намиращата се на полуостров Индокитай държава има бурна и противоречива история. Природата е не по-малко впечатляваща и това не са празни приказки. Водопадите Бан Гиок, планините Сапа, заливът Халонг без конкуренция се нареждат в челните места на класациите за най-красивите кътчета на планетата. Виетнам е и страна с божествени плажове, гигантски планини, гори, обрамчени в мъгли, старинни императорски сгради. В планините живеят над 60 вида малцинствени групи, които прибавят допълнителен колорит към облика на страната.

7. Коста Рика

image

Коста Рика е тропически рай с екзотична флора и фауна. Неслучайно е смятана за една от най-добрите еко дестинации - невероятна дива природа с изобилна растителност от над 1000 вида орхидеи и над 850 вида птици, чисти плажове с бял пясък, приказни облачни гори. Коста Рика е също така царство на пеперудите и на усмихнатите хора.

image

Всичко това звучи малко отнесено на фона на това, което човек може да преживее в света на дивата природа. Усещането, човек да върви през места, по които само преди миг е минал ягуар или тапир, е повече от невероятно. Джунглата на Коста Рика е дом на маймуни капуцини, миещи се мечки, тукани, колибри, папагали, тангари, лешояди. Дори не си я помисляйте да се разхождате
без да сте обули гумени ботуши (особено след като се свечери), тъй като в джунглата има много змии. Добре е да си носите и репеленти против комари. Все пак понякога екзотиката "хапе".

8. Нова Зеландия

image

Нова Зеландия е вълшебно преживяване заради красивите планини с белоснежни била, лъкатушещите реки, зрелищните вулкани, кокетните заливи, тюркоазените езера и изобилните зелени гори. В Аотеароа, както коренното население, маорите, нарича Нова Зеландия, се намира един от най-красивите фиорди на света - Милфорд Саунд. Наречен от Ръдиърд Киплинг "осмото чудо на света" , той се нарежда на второ място след планините на Таити по количеството на валежите. При пороен дъжд стръмните скални стени изригват в множество водни каскади, които се спускат от висящите долини, обгърнати във вечни мъгли и белязани с многоцветни дъги.

image

Остров "Улва" пък е един от най-добрите резервати в света за съхранение на застрашените видове птици - райско кътче за птиците и хората, които ги обичат. Отворен е за посетители и има лесно проходими пътеки, обрасли с мъх, лъкатушещи между стволовете на дърветата риму, миро, татара и рата. Птиците - туи, кака, кереру, тиеко и още много други, буквално прелитат покрай хората, без да демонстрират страх. Една от основните причини за богатството от птичи видове тук е липсата на хищници. В Отаго в южния край на Южния остров тюлени се разхождат по плажовете, а делфините плуват заедно със сърфистите. Пак там, само че в северната част, в долината Уейтаки можете да се види интересният пейзаж, сред който е сниман филмът "Хрониките на Нарния". Елефант Рокс са скални варовикови образувания, които през последните милиони години вятърът и водата са оформили в причудливи форми, напомнящи на слонове.

9. Гренландия

image

Грнландия не е евтина дестинация, но малко страни успяват да комбинират по толкова уникален начин живописните пейзажи с ярка светлина и суровата сила на природата. Грнландия определено е земята на приключенците - в страната почти няма пътища, но за сметка на това разходката с хеликоптер или лодка си струва всяка похарчена стотинка. Тук се намират едни от най-красивите фиорди на планетата, а и най-големият извънконтинентален остров е най-слабо населеният на планетата.

image

Може би една от най-незабравимите гледки са малките фотогенични градчета с цветни дървени къщи, които се нареждат по зрелищност веднага след Северното сияние. Все пак Гренладния е близо до Северния полярен кръг. Поздравът от Севера също може да носи екзотика и Гренландия е доказателство за това.

10. Египет

image

Едва ли има човек, който да не чувал за египетските пирамиди, смятани за едно от чудесата на света. Древната африканска държава със сигурност е една от най-горещите туристически дестинации - и в пряк, и в преносен смисъл. Под палещите лъчи на слънцето от около пет хиляди години съществуват едни от най- значимите паметници на човешката цивилизация - антични храмове и гробници на фараони, пазени от гигантски сфинксове.

image

В Египет могат да се видят и коптски православни храмове, а ексклузивни курорти като Хургада, Шарм ел Шейх, Ел Гуна, Дахаб очароват с красивите си плажове и многото възможности за прекарване на свободното време. Шумни и оживени мегаполиси като Кайро привличат шопинг маниаците. Любопитен факт е, че в Кайро няма светофари и въпреки това няма много катастрофи. Круизът по Нил също е сред едно от специалните предложения от маршрута на всеки турист.

11. Мадагаскар

image

Изолираността на Мадагаскар за период от около 150 милиона години  е изиграла огромна роля за геологичното разнообразие на острова. Той е дом на растения, насекоми, влечуги и бозайници, които смайват с необичайния си външен вид. 

image

Сравнен с всяка друга дестинация, Мадагаскар прилича на пейзаж от друга планета.  Около 80% от растенията тук  не се срещат никъде другаде  и  голяма част от животните са ендемити. Звездите на животинския свят на Магадаскар безспорно са лемурите, към които спадат малките миши лемури  и мадагаскарската ръконожка или както още се нарича ай-ай.

image

В Мадагаскар  общо живеят около 105 ендемични вида, множество хамелеони и безброй пеперуди и необичайни насекоми. На територията на островната държава се разпростират тропически дъждовни гори, тропически сухи гори, плата, пустинни и полупустинни райони. Тези многообразни, от екологична гледна точка, райони и флората и фауната, която се среща в тях са причина някои учени да наричат Мадагаскар "Осмият континент".

image

12. Сокотра

image

Извънземен пейзаж, обитаван от чудновати птици и животни, странни дървета и праисторически местности - това е Сокотра. Този уникален земен участък се е формирал през периода Миоцен от Неозойската ера, когато четирите острова от едноименния  архипелаг се отделят от континента Гондвана.  Така Сокотра, най-големият остров от архипелага,  се превръща в една от най-изолираните територии, която започва да се развива със собствен ритъм, различен от този на останалия свят.

image

Дърветата на острова противоречат на написаното  в учебниците по ботаника, животните съвсем не приличат на обитатели на участък, намиращ се в такава близост с Африка, а и хората са различни - не са нито африканци, нито араби, нито европейци.

image

От около 800 вида растения открити на острова, 24 са ендемити, а биолозите всяка година откриват нови видове. Кървавото драконово дърво е чудновато дърво с чадъровидна форма, което е известно от древността заради червения  сок, който отделя и който е използван за лекраство и за боя от майсторите на цигулки като прочутите Страдивариус. Цинобърно-червената драцена, красивата Роза на пустинята и дорстенията  също са част от извънземната флора на Сокотра.  Дорстенията е растение, което не изисква каквато и да е почва, за да вирее, а се вкоренява в скалите. Фауната на острова е не по-малко уникална. 80% от влечугите са ендемити. Гигантската стоножка, странните насекоми и над 20 вида паяци, които  може и да поуплашат туристите, са от голямо значение за ентомолозите. Шест от около 140-те вида птици на острова се срещат само тук, а единствен представител на бозайниците са прилепите.

image

image

image


13. Пустинята Намиб

image

На езика нама "Намиб" означава "обширен"- описание, което доста точно описва безкрайните оранжеви дюни на обгорялата от безмилостното слънце пустиня Намиб. Тя е една от най-големите и най-старите пустини на планетата, включена в защитените територии на парк "Намиб-Науклуфт" - 50 хил. кв. км. земя на чудесата, господствана от плаващи пясъци и цветни дюни.

image

image

Пейзажът може и да изглежда неземен, но растенията и животните, които са успели да се приспособят към тези сурови условия на живот са не по-малко впечатляващи. Повечето от туристите избират това сюрреалистично пътешествие, за да видят прословутите дюни Сосусвлей. Това са най-високите в дюни в света, достигащи височина от 300 метра, оформени в остри като бръснач гребени от ветровете на пустинята. Смята се, че едно от най-вълнуващите преживявания  е разходката с балон над дюните. Близо до Сосусвлей се намира не по-малко извънземната котловина Дед Влей.

image

image


Да знаете... по това си "падам"... :))) Казват, че мераците умирали последни...
Това значи ли, че съм безсмъртна!?!?! ;)))





Тагове:   мераци,


Гласувай:
12



1. iliada - Тук е толкова интересно!
24.10.2009 00:11
Радвам се ,че на минах !:)Пак ще се отбшия!
Поздрави !:)
цитирай
2. juliet - @---,--->-----
24.10.2009 09:42
Денят ми започна красиво с това уникално пътешестие! Обичам да се пренасям с теб в невероятните светове, които показваш!
Прелестен ден и на теб!-8-
цитирай
3. mamas - Безсмъртна си!
24.10.2009 15:42
Нямам време сега да чета и разглеждам подробно, отбих се само да те поздравя :)))
цитирай
4. ivich - И на мен ми харесва,
24.10.2009 23:07
страхотно е:) Поздрави,
цитирай
5. andysan - Зашеметиме!
25.10.2009 07:21
Толкова е интересно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: evelin
Категория: Изкуство
Прочетен: 2767116
Постинги: 439
Коментари: 5991
Гласове: 18498
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930